İzleyiciler

2.9.08

MAKARNA NELERDEN HOŞLANIR?



♫ ♫ MAKARNAYI PİŞİRMEK SANATTIR!♫ ♫
Şimdi "Aman canım sendeeee, makarna pişirmekte ne var?"
diyebilirsiniz. Neyse ben duymamış olayım...
Ama makarnanın tadına varabilmek maharet ister.
♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫ ♫
♫ ♫ ♫
Pek çok kişi makarnayı güzelleştiren şeyin sadece sosu olduğuna inanır.
Oysa ki makarnanın kendine has bir tadı vardır
ve sosla birleşince lezzeti daha da artar.
Bu nedenle makarnayı pişirirken bazı noktalara dikkat ederseniz,
elde edeceğiniz sonuçtan çok daha fazla memnun kalırsınız!..

♫ ♫ 1) Makarna bol suda pişmeyi sever.
Makarna pişirmek için evde mutlaka derin ve yüksek bir tencere bulundurmalısınız.
Mesela şöyle 5 lt. su alabilecek büyüklükte.
Tencerenin hafif bir metalden olması,
ateşin eşit dağılımını sağladığı için tercih edilir.
Ayrıca iki kulplu olması da sizin için çok faydalı
çünkü süzerken tencereyi kulplarından tutarak kaldırmak daha kolay olacaktır.

♫ ♫ 2) Makarna tuzu sever.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna attığınız tuz konusunda eliniz açık olsun.
Tuz, makarnanın tadını ortaya çıkarır.
Mümkünse kaya tuzu kullanmalısınız.
Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız.
Tabii tuzun erimesine fırsat verip makarnayı daha sonra katmanız da önemli!..

♫ ♫ 3) Makarna eşlik edilmeyi sever.
Makarnayı pişirme süresince arada bir karıştırmak için,
tahta kaşık veya çatal edinmenizde fayda var.
Suya kattığınız tuz erir erimez, makarnanın hepsini bir arada katmalısınız ki
eşit derecede pişsin. Tencerenin dibinin yapışmasını önlemek
ve makarnanın suya bıraktığı tadın tam olarak dağılmasını sağlamak için
sık sık karıştırmalısınız.

♫ ♫ 4) Makarna dakikliği sever.
Makarnayı paketteki pişirme süresine uygun olarak pişirmelisiniz.
Bu süre, makarnayı kaynar suya kattıktan sonra
suyun tekrar kaynama noktasına gelmesiyle başlar.
Yine de kendi ağız tadınıza uygun olması için
paketin üstünde belirtilen süreden 2 dakika önce bir parça makarnayı alıp tadarak,
kontrol etmenizde fayda var.
Makarnayı tattığınız anda şeklini ve dokusunu değiştirmemeli
ama yumuşak olmalıdır.
İyi pişmemiş makarna hala sarı renktedir
ve ortası serttir.
Çok pişmiş makarna ise bütünlüğünü kaybedip ağızda dağılır.

♫ ♫ 5) Makarna fazla süzülmeyi sevmez.
Makarnayı süzmek için küçük delikli ve ayaklı bir süzgeç daha iyi olur.
İri delikli süzgeçler pişme suyunun bir anda boşalıp
makarnaların birbirine yapışmasına neden olur.
Halbuki makarnanın cinsine göre nemli olarak bırakmakta fayda vardır.
Böylece makarnanın, sosunu iyice özümsemesi sağlanır.
Makarna pişer pişmez süzülmelidir.
Suyun içinde bıraktığınız her dakika, pişme süresine eklenecektir.
Makarnayı süzmeden önce pişme suyundan bir bardak kenara ayırmak faydalıdır.
Makarnanın veya sosunun kuru olması durumunda
bu sudan eklenerek ayarlama yapılabilir.
Pişirme suyuna makarnanın tadı geçmiş olacağından bu suyla yapacağınız ilave,
duru sudan daha lezzetli olacaktır. Makarna süzüldüğü zaman,
kayganlığını yitirmeyecek kadar sulu kalmalıdır.

♫ ♫ 6) Makarna sosu sever.
Makarnanın sosunu daha çabuk yapmak isterseniz,
geniş tabanlı açık bir tava veya küçük bir tencere işinize daha çok yarar.
Bu, daha kısa sürede pişmesi gereken soslar için gereklidir.
Yavaş pişmesi gereken soslar içinse, kenarları daha yüksek ve
altı kalın tava veya tencereler kullanılmalıdır.
Yüksek kenar buharlaşmayı yavaşlatır, kalın alt ise
uzun pişme süresinde sosun tabana yapışmasını engeller.
Makarnayı süzdükten sonra, sosla iyice karıştırmak için
büyükçe bir çukur servis tabağınız olmalıdır.
Bu aşamada hız önemlidir.
Makarna süzülür süzülmez sosla karıştırılmadır.
Eğer makarnayı süzgeçte bekletirseniz makarnalar birbirine yapışır.
Makarnanın soğumasını engellemek için,
sosla ya sosu yaptığınız tencerenin içinde karıştırmalısınız.
Isıtılmış servis tabağında karıştırmak da bir diğer çözüm.
Sos, her bir makarna tanesine bulaşmalı ancak makarna sos içinde yüzmemelidir.
Doğru miktarda su kullanıyorsanız, makarnanızı suyunuz iyice kaynadıktan sonra
katıyorsanız ve arada bir karıştırmayı ihmal etmiyorsanız,
pişirme suyuna yağ eklemeniz gereksizdir.
Ancak süzgeçte makarnayı biraz bekletecekseniz,
bir parça yağ ile birbirlerine yapışmasını engelleyebilirsiniz.
♫ ♫ GELELİM SERVİSE...♫ ♫
Makarnayı servis yapmadan önce,
herkesin masaya oturmasına dikkat etmelisiniz ki,
sıcak sıcak ikram edebilesiniz.
♫ ♫ KANABAHARLI MAKARNA ♫ ♫
Malzemeler:
225gr kalem (penne) makarna
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 kuru soğan, yemeklik doğranmış
3 diş sarımsak, kıyılmış
3/4 tatlı kaşığı pul biber, ya da arzuya göre daha fazla
1 karnabahar, yaklaşık 340gr,
2,5cm'lik parçalar halinde doğranmış
yarım su bardağı parmesan veya eski kaşar (çerkez peyniri de olur)
3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

3 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
tuz ve elde çekilmiş karabiber

♫ ♫ Hazırlanması:♫ ♫
Derin bir tencereye su ve tuz koyup kaynatın.
Su kaynayınca makarnaları ekleyip 10 dakika pişirin.
Tenceredeki sudan bir bardak ayırıp kalanı süzün.
Geniş bir tencereyi orta hararetli ateşe alın.
Tereyağını tencerede hafif sararmaya başlayana kadar eritin.
Zeytinyağını, soğanı ve sarımsağı ekleyip
soğanlar karamelize olana kadar -(~7 dakika) kavurun.
Pul biberi ve karnabaharları ekleyip arada karıştırarak bir süre daha (~5 dakika) pişirin. Makarnadan ayırdığınız suyun dörtte üçünü karnabaharlara ekleyin.
Karnabaharlar yumuşayana kadar (5 veya 7 dakika) pişirin.
Su az gelirse kalanı da ekleyin. Tencereye makarnaları ekleyin.
Peyniri, maydanozu ve limon suyunu ilave edin.
Tuz ve karabiber serperek hemen servis yapın.
(Alıntıdır)
AFİYET OLSUN!

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Yeni haftanın sağlık,mutluluk,huzur,neşe,bol kazanç,dostluk,sevgi getirmesi dileklerimle,iyi akşamlar dilerim sevgili arkadaşım,esen kal

Adsız dedi ki...

ŞEHİT lerimize ALLah Rahmet eylesin,TÜRK ulusuna ve ailelerine sabır versin.İyi akşamlar arkadaşım.:)

sarışeker dedi ki...

hheehheeee...bir de makarna "benden "çok hoşlanır:)))

Admin dedi ki...

Sevgili Minecim
uzun aradan sonra tekrar merhaba.
Bu arada sen ne guzel gezilerde bulunmusun.
Bloglar yine acildi ve cok mutlu oldum, hepinize gecmis olsun.
Ancak haftasonlari vakit bulabiliyorum ziyaret icin.
Canim cok guzel bir yeni hafta dilerim sevgilerimle...

Fotograflar ve Internet...

♥:-)) Kolaj Çalışması ♥:-)) Fotoğraf çekimleri yapmaktan ve onları Internet'te paylaşmaktan hoşlanan tüm arkadaş ve gençlerimize bu konu...