22.4.08

3. ÇOCUĞA CEZA...

Üçüncü çocuğu yapan
ÇALIŞAN KADINA CEZA
22 Nisan 2008
Doğum iznine çıkan kadına da askerlikte olduğu gibi
borçlanma hakkı getirildi
Ancak, bu sadece 2 hamilelikle sınırlandırıldı.
Üç çocuklu anne geç emekli olacak.
Cumhurbaşkanlığı’nda onaylanmayı bekleyen yeni sosyal güvenlik yasası, kadın çalışanları sadece 2 çocuk yapmaları halinde destekliyor. Bugün Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre,
üçüncü çocuğu yapan kadın
daha uzun süre prim ödeyip
daha geç yaşta emekli olmak zorunda kalacak.

ASKERLİK GİBİ BORÇLANMA HAKKI

Sosyal güvenlik yasasında yapılan yeni düzenlemeyle, kadın çalışanlara da, tıpkı erkek sigortalıların askerlik borçlanmasında olduğu gibi “borçlanma” hakkı getirildi. Buna göre, kadın çalışanlar yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, doğum ve analık izinlerinde geçirdikleri süreyi daha sonra borçlanarak sigortalılık sürelerine ekleyebilecekler.
Bu sayede, kadın çalışanlar prim ödeme şartını daha kolay yerine getirecekleri için, normalden 4 yıl erken emekli olabilecekler.

ÜÇÜNCÜ ÇOCUĞA YOK
Ancak, doğum ve analık izinlerinin borçlanılmasında ilginç bir sınırlama getirildi. Buna göre, söz konusu izinlerin (doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası) borçlanılması, çalışılmayan süreler için en fazla iki defa ile sınırlı olmak üzere en fazla 4 yıl için yapılabilecek. Anne çalışanlar, yasadaki “iki defa” ibaresi nedeniyle, kendilerine sağlanan haktan en fazla iki hamilelik dönemi için yararlanabilecek.
Üçüncü kez hamile olan anneler ise
bu süreyi borçlanamayacakları için
üçüncü hamilelik döneminde geçirdikleri izinli süre için
fazladan çalışmak zorunda kalacaklar.

VEKİL ÖNERGESİYLE
Üçüncü çocuğu yapacak çalışan annelere getirilen bu kısıtlayıcı hüküm, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeler sırasında verilen bir önergeyle
sosyal güvenlik yasasına dahil edildi.

EVEEEET ONA GÖRE!
"HER DUYDUĞUNUZA HEMEN İNANMAYIN"
DİYEN OLMUŞ MUYDU SİZE ÖNCEDEN?...