16.3.08

KADIN SÜNNETİ'NE KARŞI...


BM, kadın sünnetine karşı kampanya başlattı Kız çocuklarında cinsel organların bir kısmının ya da tamamının kesilmesi şeklinde olan "kadın sünnetine" karşı birlik çağrısında bulunan BM kurumları, özellikle

Asya, Orta Doğu ve Afrika'da

140 milyon kadına sünnet yapıldığını belirtti.
- BİRLEŞMİŞ MİLLETLER -

BM kurumları, dünyada "kadın sünneti" uygulamasının
ortadan kalkması amacıyla kampanya başlattı.
Aralarında BM Kalkınma Programı

(UNDP), UNESCO, UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü'nün bulunduğu BM'ye bağlı 10 kurum, bir açıklama yayınlayarak, halen dünyanın çeşitli bölgelerinde yaygın olarak görülen ve sağlık açısından son derece riskli olan "kadın sünneti" uygulamasına artık son verilmesi çağrısında bulundular.
Kız çocuklarında cinsel organların bir kısmının ya da tamamının kesilmesi şeklinde olan "kadın sünnetine" karşı birlik çağrısında bulunan BM kurumlarının açıklamasında, özellikle Asya, Orta Doğu ve Afrika'da 140 milyon kadına sünnet yapıldığını ve halen
3 milyon genç kızın sünnet
edilmek istendiği belirtildi.
Açıklamada, kadınların "sağlığına, onuruna ve insan haklarına" büyük darbe vuran bu uygulamaya karşı hükümetleri ve topluluk liderlerini, toplumlarında "kadın sünnetini" yasaklamaya davet edilerek, bu konuda kendilerine tam destek verileceği hatırlatıldı. Açıklamada, "BM Binyıl Kalkınma Hedefleri" paralelinde kadın sünneti vakalarının 2015 yılına dek ya tümden ortadan kalkması ya da azalma görülmesi hedeflendiği ifade edildi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yardımcısı Asha-Rose Migiro da yaptığı açıklamada, "kadın sünneti" uygulamasının "kabul edilemez" olduğunu belirterek, kampanyanın sonuç vermesi durumunda uygulamanın dünyada tümden ortadan kalkabileceğini vurguladı.

* * * * * * *
Mısır'da 12 Yaşındaki Bir Kız Çocuğunun Sünnet Edilirken Ölmesi Halkın Tepkisini Çekerken, Kadın Sünneti Uygulaması Tamamen Yasaklandı.
Badür Şakir adlı kız çocuğunun bu ay başında

"ruhsatsız" bir klinikte yapılan sünnet sırasında
yaşamını yitirmesi gazetelerce yakından takip edilirken,
halk arasında kızgınlık yaratması üzerine harekete geçen
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, kadın sünnetine ilişkin bir kararname çıkardı.

* * * * * * * *
Kadın dış jenital organlarının kesilmesine izin verilmeyeceğini belirten yetkililer, bunun kadınların üreme haklarının ihlali olduğunu ve organlara zarar verdiğini söylediler.
CAKARTA - Endonezya, doktorlar ve diğer sağlık görevlilerinin
kadın sünneti yapmasını yasakladı.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, sadece fiziksel tahribata yol açmayan sembolik kadın sünnetine izin verileceğini belirttiler. Kadın dış jenital organlarının kesilmesine izin verilmeyeceğini belirten yetkililer, bunun kadınların üreme haklarının ihlali olduğunu ve organlara zarar verdiğini söylediler.Kültürel bir uygulama olan kadın sünneti Endonezya’da hayli yaygın. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl 2 milyon kız çocuğu sünnet riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Kadın sünneti, evlilik öncesinde
“bekareti ve namusu korumak”, evlilikte de
“sadakati” korumak gerekçeleriyle yapılıyor.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
SON HABERLERDEN ALINMIŞ
VE BİR ÇOCUĞUN "OKUMA ÖZLEMİ"ADINA
ATILMIŞ GÜZEL BİR ADIMI PAYLAŞMAK İSTERİM
8 yaşında dul kaldı!
AA 16.04.2008

Yemen’de,
babası tarafından zorla evlendirilen
8 yaşındaki kız çocuğu,
açtığı boşanma davasını kazandı.
Babası ve kocası aleyhinde açtığı davayı kazanan
Nücud Muhammet Ali,
“Boşanmış olmaktan memnunum,
tekrar okula gidebileceğim” dedi.
Küçük “dul kadın” başına gelenleri anlatırken,
“2.5 ay önce nikâh kıydılar.
18’ime gelene kadar baba ocağında kalacaktım
ama aradan 1 hafta geçtikten sonra
babamla annem beni kocamın evine yolladı” diye konuştu.